VerKADES-KADEN 10 affiches

VerKADES-KADEN 10 affiches

Ver / KADES-KADEN | ‘Koek en typografie serie 2017’ | Een serie van 10 affiches van grafisch ontwerper/kunstenaar Bas Mantel (ontwerpbureau Kades-Kaden)

10 affiches met een knipoog naar de kleurige en nostalgische Verkade posters van ontwerper Cees Dekker, hoofd ontwerper van bijna al het grafische werk dat Verkade uitte in de periode 1923-1961. In die tijd werden er door Verkade ook themaplaatjes uitgebracht. Met de bonnen die bij de pakken koek werden uitgegeven kon je deze themaplaatjes verzamelen. Hiermee liep Verkade voorop in communicatie en reclame en onderscheidde zij zich van andere ondernemingen.

Voor de serie ‘Koek en typografie’ heb ik een poging gedaan om de oude Verkade affiches te doen herleven met een eigen interpretatie, namelijk door de autonome sfeer, kleur en authentieke letters met gevonden tekst fragmenten en de Verkade koeken uit het verleden in de composities centraal te stellen. Het zijn 10 zelfstandige beelden die tevens tezamen als één geheel gezien kunnen worden: verbind de posters in chronologische volgorde van 01-10 en er staat Kades-Kaden.

– Bas Mantel

De Ver / KADES-KADEN serie is tentoongesteld in ‘Het Zaans Hout’ te Zaandam ism het Zaans Museum, Fluxus en gemeente Zaanstad.